Logopedie voor volwassenen
In onze logopediepraktijk, waar we het belang van een gezonde stem en heldere communicatie onderstrepen, richten we ons onder andere op logopedie voor volwassenen. Of je nu kampt met stemklachten, keelklachten, hoestklachten, ademhalingsproblemen, verstaanbaarheid/spraakproblemen, of afwijkend mondgedrag, onze gespecialiseerde logopedisten staan paraat om jou gerichte ondersteuning te bieden. Met een persoonlijke benadering en oog voor jouw individuele behoeften streven wij ernaar om op maat gemaakte, effectieve behandelingen aan te bieden. We begrijpen dat een gezonde stem en duidelijke communicatie van vitaal belang zijn, vooral voor volwassenen in diverse levensfasen.
Stemproblemen
Je merkt eigenlijk pas hoe belangrijk je stem is, wanneer deze niet meer doet wat jij wil. Zo kan je stem hees klinken, schor of komt er helemaal geen geluid meer uit. Je kunt problemen hebben met hoger en/of lager spreken of zingen. Misschien is je stem te hard of juist te zacht. Misschien past het geluid niet bij wie jij bent als persoon. Het kan vermoeiend zijn om te spreken of pijn geven in de keel. Misschien raak je buiten adem tijdens spreken? Dit kan je ontzettend belemmeren in het dagelijks leven. Er zijn twee soorten stemproblemen, namelijk: functionele stemproblemen en organische stemproblemen. Bij functionele stemproblemen wordt de klacht veroorzaakt door verkeerd stemgebruik. Bij organische stemproblemen wordt de klacht veroorzaakt door een lichamelijke afwijking aan de stembanden of het strottenhoofd. Voorbeelden van organische afwijkingen zijn stembandknobbeltjes, poliepen, cysten, stembandverlamming.
Spanningsklachten in het keelgebied
Spanning in de keel voelt niet fijn. Dit wordt ook wel het globus-gevoel genoemd. Het kan zijn dat je (onbewust) de spieren in de keel en hals overbelast, waardoor de spanning oploopt. Een te grote spierspanning kan leiden tot het gevoel van een brok in de keel of in ieder geval het gevoel dat er iets in de keel zit, dat niet weggeslikt kan worden. Soms wordt het ervaren als een graatje in de keel. Misschien heb je last van een branderig of benauwd gevoel. De kans bestaat dat je daardoor blijft slikken en schrapen/kuchen. Hierdoor overbelast je de keel- en halsspieren en zit je in een vicieuze cirkel. Het gevoel hoeft niet continu aanwezig te zijn. Stress verergert de klacht, dus het kan best zo zijn dat je op een ontspannen moment minder last ervaart. Bij globus-klachten vindt er vaak eerst medisch onderzoek plaats, om onderliggende problemen uit te sluiten.
Hoestklachten
Deze klacht spreekt voor zich. Last hebben van veel hoesten kan ontzettend vervelend zijn en een belemmering vormen in het dagelijks leven. Hoesten wanneer je ziek bent geweest is normaal. Hoest na een infectie kan soms wel 5 à 6 weken aanhouden. Wanneer een hoest langer dan 8 weken aanhoudt, spreek je van een chronische hoest en kan logopedie helpen.
Klachten bij verstaanbaarheid / spraak
Bij problemen in de spraak wordt vaak gedacht aan kinderen, maar ook volwassenen kunnen problemen ervaren in de spraakverstaanbaarheid. Zo kan er sprake zijn van te snel spreken, binnensmonds spreken, bepaalde klanken niet of moeilijk kunnen maken, slissen of nasaal spreken. Ook een te zacht spreekvolume kan zorgen voor een verminderde verstaanbaarheid. Misschien vraagt je omgeving vaak om herhaling en dit kan als erg vervelend worden ervaren. Misschien word je er wel onzeker van. Oefeningen kunnen helpen, om de verstaanbaarheid te verbeteren.
OMFT (Oro Myofunctionele Therapie)
OMFT is een speciale, gestructureerde therapie om de spieren rond de mond in balans te brengen. De therapie kan zowel aan kinderen als volwassenen gegeven worden. Als je bijvoorbeeld duimt, zuigt op je vingers of speen, nagels bijt of door je mond ademt/je mond veel open hebt (of dit lang hebt gedaan), kan dit het evenwicht van de deze spieren verstoren. Hierdoor kun je een verkeerde tong-positie in rust krijgen, je tong verkeerd plaatsen tijdens het slikken en problemen krijgen met de uitspraak van bepaalde klanken. Als de balans van de mondspieren verstoord is, heeft dit invloed op hoe je mond, gezicht en tanden eruit zien. Ook kan dit leiden tot problemen met ademhalen, snurken en een terugval na orthodontische behandeling veroorzaken. Daarnaast is een gezonde mondontwikkeling en een goede neusademhaling essentieel voor de algemene gezondheid.
Ademhalingsproblemen
De ademhaling wordt gestuurd door het ademhalingscentrum in de hersenstam. Hier hoeven we gelukkig niet over na te denken. Toch kan het zijn dat de ademhaling niet lekker loopt. Dit kan verschillende problemen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan hyperventilatie, een beklemmend gevoel op de borst, veel moeten hoesten, snel buiten adem zijn, en ook stemklachten komen vaak voor i.c.m. ademhalingsklachten. Er zijn ook klachten die kunnen komen door een verkeerde ademhaling, die je misschien niet 1,2,3 aan de ademhaling zou linken. Hierbij kun je denken aan: koude handen en voeten, moeite met concentreren, hoofdpijn, snel ziek worden en veel moe zijn.
Post-Covid Klachten
Het kan zijn dat je aan een Covid-19 infectie langdurige klachten overhoudt. Een aantal van de veel voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, problemen met de ademhaling of een benauwd gevoel, problemen met stem-geven/spreken, misschien soms helemaal geen stem, veel hoesten, problemen met slikken en/of het gevoel van een brok in de keel.
Samen zullen we kijken naar wat haalbaar is en stap voor stap proberen om de complete belastbaarheid terug te krijgen.